Wandkapstok kopen: de top 10 van 2023

Laat een beoordeling achter

4.5 / 5. Aantal ratings: 8

De wandkapstok kan op bijna elk oppervlak worden opgehangen en is er in verschillende vormen en maten. Als je veel ruimte hebt, overweeg dan de aanschaf van een wandkapstok met hoedenplank en/of roede (verplicht). Deze voorzieningen zijn fantastisch om kleine benodigdheden zoals hoeden, sjaals of handschoenen georganiseerd te houden.

Wandkapstok

Geen nood, sommige hebben ook haken – en soms zelfs op verschillende hoogtes! Dit is perfect voor de jassen van je kleintje. De enige tegenvaller is dat je de wandkapstok zelf moet bevestigen; een handige klusjesman is dus vereist. Bovendien moet de muur waaraan je de kapstok bevestigt stevig genoeg zijn om al het gewicht van je jassen te dragen.

Een wandkapstok is wel ideaal als:

 • je een kapstok wilt die meerdere functies heeft (zoals een roede of hoedenplank);
 • je snel de jassen van je kinderen moet ophangen;
 • of je een bredere gang hebt, zodat diepte geen probleem is.

Als je geen handige Harry bent, ga dan niet voor een wandkapstok; als je geen degelijke muren in je huis hebt, doe het dan niet.

Koopgids voor de aanschaf van een wandkapstok

Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het winkelen voor een wandkapstok:

 • Grootte: Zorg ervoor dat je de ruimte waar je de kapstok wilt plaatsen opmeet voordat je hem koopt. Je zult moeten weten hoe breed en hoe hoog hij kan worden.
 • Stijl: Er zijn veel verschillende stijlen kapstokken verkrijgbaar, van eenvoudige en traditionele ontwerpen tot modernere en funky exemplaren. Kies degene die het beste bij je persoonlijke stijl past.
 • Materiaal: De meeste kapstokken zijn gemaakt van hout of metaal. Als je iets specifiekers zoekt, zoals een kapstok van bamboe, kijk dan zeker bij de materialen voor je koopt.
 • Prijs: Kapstokken kunnen in prijs variëren van een paar Euro tot enkele honderden Euro’s. Het hangt allemaal af van de stijl, het materiaal en de grootte van de kapstok.

Handige tips voor het plaatsen van een wandkapstok

Welke afmeting moet ik kiezen?

Houd bij het bepalen van de grootte van je wandkapstok rekening met het volgende:

 • De breedte van de kapstok moet minstens 80 cm zijn.
 • De hoogte van de kapstok moet tussen de 1,60 en 1,70 m zijn.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende materialen die gebruikt worden voor het maken van kapstokken, zoals hout, metaal of bamboe. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hier volgt een snel overzicht:

 • Houten kapstokken zijn erg populair omdat ze duurzaam zijn en er in elk huis goed uitzien. Ze kunnen echter vrij duur zijn.
 • Metalen kapstokken zijn minder duur dan houten, maar ze zijn niet zo duurzaam en kunnen na verloop van tijd roesten.
 • Bamboe kapstokken zijn zeer stevig en staan prachtig in elk huis. Ze kunnen echter vrij duur zijn.

De installatie

Als je van plan bent zelf een wandkapstok te installeren, zijn hier een paar tips om je te helpen:

 1. Zorg dat je alle benodigde gereedschappen en materialen hebt voordat je begint. Hieronder vallen een boormachine, schroeven, ankers en een waterpas.
 2. Het is altijd het beste om een elektrische boor te gebruiken bij het boren in muren. Heb je die niet, gebruik dan voorzichtig een handboormachine.
 3. Gebruik muurankers als de kapstok zware voorwerpen zoals jassen gaat dragen. Zo voorkom je dat de kapstok na verloop van tijd uit de muur trekt.
 4. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de kapstok recht wordt geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat je jassen gelijkmatig hangen en dat de kapstok ziet er niet scheef uit.

De kleur van je kapstok

De kleur van je wandkapstok moet ook overwogen worden. Wil je dat het past bij de rest van je inrichting, ga dan voor een neutrale kleur zoals zwart, wit of bruin. Wil je dat het opvalt, kies dan voor een fellere kleur zoals rood of blauw.

Bij het kiezen van de perfecte kapstok voor je huis zijn er veel factoren om te overwegen. Maar met een beetje onderzoek en planning zul je zeker de perfecte vinden voor jouw behoeften.

Nog niet zeker welke kapstok voor jou het meest geschikt is? Bekijk dan het volledige overzicht van kapstokken.