Hoe hoog hang je een kapstok?

Laat een beoordeling achter

4.7 / 5. Aantal ratings: 3

Het ophangen van je kapstok is niet zo makkelijk als je denkt. Je moet rekening houden met de hoogte van de kapstok, hoeveel jassen je aan de kapstok wilt hangen, en het gewicht van de jassen. Een verkeerde hoogte kan je kapstok instabiel maken en ervoor zorgen dat je jassen eraf vallen.

De algemene vuistregels

Als je samenwoont met huisgenoten, vaak bezoek hebt of in hotels verblijft, is een kapstok van standaardhoogte het meest geschikt. Deze biedt de mogelijkheid om veel mensen te bedienen en wordt voor de meeste volwassenen op een comfortabele hoogte gemonteerd. De standaard hoogte van een kapstok ligt tussen de 170 en 175 centimeter boven de grond, gemeten van de onderkant van de kapstok. Vaak wordt dit ook vermeld in de bijgeleverde montagehandleiding. Wil je jouw kapstok(ken) ophangen in een school of kinderdagverblijf? Ga dan uit van een gemiddelde kapstokhoogte van 120 centimeter voor kinderen.

Een aangepaste hoogte voor je eigen woning

De standaardhoogte voor een kapstok ligt tussen de 170-175 centimeter, maar het is nuttiger om de perfecte maat voor jou en je gezin te vinden. Zal je voortdurend je hoofd stoten als hij te laag is? Zal je op je tenen moeten staan als hij te hoog is? En vergeet niet alle accessoires die bovenop de kapstok komen, zoals sjaals, hoeden en tassen. Die moet je ook gemakkelijk kunnen pakken. Strek dus vóór het bevestigen van je kapstok je armen uit en bekijk goed waar je wel en niet bij kunt. Doe dit uiteraard ook voor de rest van je huisgenoten en gezinsleden.

De ideale hoogte voor een huis met kinderen

Als je in een huis woont met zowel volwassenen als kinderen, is het raadzaam om meerdere wandkapstokken op verschillende hoogtes op te hangen. Het is leuk voor de kleintjes om hun eigen jassen te kunnen pakken en weer op te hangen. Behalve heel praktisch, zorgt het ophangen van kapstokken op verschillende hoogtes ook voor een speels effect in de gang. Ook hier is het mogelijk om de standaardhoogte van 120 cm aan te houden, hoewel er tussen de leeftijden nogal wat verschillen in kindergrootte zijn. Een kinderkapstok die op verschillende hoogtes kan worden opgehangen is ideaal, want hij “groeit” met het kind mee. In dit geval kun je het beste kapstokhaken gebruiken in plaats van spijkers of schroeven; die laten geen gaten in de muur achter en kunnen gemakkelijk verplaatst worden.